פריצת דיסק
מבנה הדיסק:
דיסק הינו מבנה סחוסי עבה הממוקם בין חוליות עמוד השדרה ונועד לשמש כבולם זעזועים ולא כאיבר המאפשר תנועה. מורכב משני חלקים: שכבה חיצוניות סיבית וחזקה שמחוברת לחוליות הסמוכות לה והגרעין שמצוי בחלקה הפנימי ועשוי מדמוי ג'לטין רך וצמיגי.
1. בלט דיסק- שחיקה/חולשה של השכבה החיצונית שגורמת לדיסק לבלוט.
2. בקע דיסק- קרע קטן בסיבי המעטפת החיצונית לרוב מלווה בגלישה של חלק מהדיסק החוצה.
3. פריצת דיסק- קרע לא מבוטל של המעטפת החיצונית מה שמוביל לפריצה של הדיסק החוצה.
הבדלים בין בלט, בקע ופריצת דיסק:
רבים מאתנו מסתובבים עם פריצת דיסק ואפילו לא יודעים על קיומה, מחקרים שבדקו אנשים שאינם סובלים מכאבי גב ו/או הקרנות לירך או לרגליים, גילו שאצל 65% מהם קיימת פריצת דיסק או בלט דיסק. נתונים אלה תומכים בטענה שגם אם יש לך פריצת דיסק, אין משמעות הדבר שהפריצה תלווה בהכרח מכאבים והגבלה.
התסמינים של פריצת דיסק תלויים מאוד באזור עמוד השדרה וחומרה (בקע, בלט או פריצה).
במקרים בהם יש נזק קל של רקמת הדיסק יתכן והתחושות תהיינה כאב מקומי ונוקשות, לעיתים קרובות האדם לא יחוש בכאב כלל. לעומת זאת, במצבים של נזק חריף יותר כמו בקע, פריצה ואף בלט מתקדם, יתכן ויוצר לחץ על רקמת עצב. במקרה כזה עלול להיות הסמפטומים הבאים:
-
כאב גב תחתון, עליון או צוואר
-
כאב חד או שריפה
-
נוקשות, נימול
-
כאב מוחמר בכפיפה של הגב,
-
כפיפה של הצוואר, כאב בסיבוב הראש
-
כאב מוקרן לישבן/ירך/שוקים/כתפיים/ידיים/רגליים
-
כאב מוגבר בעת שיעול, התעטשות, הרמה או ישיבה
-
כאב שמחמיר בבוקר
כיצד נזהה פריצת דיסק?
איך אבחון של פיזיותרפיסט/ית נראה?
בשלב הראשון:
הפיזיותרפיסט שלך יבצע הערכה יסודית הכוללת לקיחת היסטוריה רפואית ותשאול מפורט לגבי הפציעה שלך,
למקרה שיש תתבצע הערכה של דימות: MRI, CT,US, XRAY
בשלב השני: הפיזיותרפיסט שלך יבצע בדיקות בגופך על מנת למצוא בעיות פיזיות, כגון:
-
קושי בתנועה
-
חולשה או לחץ בשרירים
-
אובדן תחושת העור באזורים מסוימים
-
אובדן רפלקסים
-
נוקשות במפרקים
-
יציבה לקויה
-
קושי בהליכה
לאחר הבדיקות ותיעודן מיד יחל טיפול פיזיותרפיה, כדי לעזור לך להחלים ולחזור לפעילות הרגילה שלך.
אם הבדיקה מזהה בעיות חמורות יותר, הפיזיותרפיסט שלך עשוי לשתף פעולה עם רופא או מנתח כדי לקבל בדיקת דימות מיוחדות, כגון MRI או אחר. פיזיותרפיסטים עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם רופאים וספקי שירותי בריאות אחרים כדי להבטיח שתקבל אבחנה מדויקת ואת הטיפול שאתה צריך.
איך פיזיותרפיה יכולה לסייע במצב של פריצת דיסק?
1. הפחתת כאב
טיפול פיזיותרפיה יסייע לך להבין כיצד להימנע או לשנות את הפעילויות שגרמו לפציעה, כדי שהריפוי יוכל להתחיל. הפיזיותרפיסט שלך עשוי להשתמש בסוגים שונים של טיפולים כדי לשלוט ולהפחית את הכאב כגון:
עיסוי נקודתי על מנת לאתר הידבקויות ברקמה שגורמות לכאב או הגבלה בטווח תנועה,
דיקור יבש, מוביליזציות בחוליות/במפרקים, שימוש בקור להפחתת דלקת, שימוש בחום להגברת זרימת הדם, זרמים חשמליים, ועוד...
2. שיפור היציבה
האבחון עלול לחשוף שיציבה לקויה תרמה לפריצת הדיסק שלך, אם זה מקרה המטפל ילמד אותך כיצד לשפר את היציבה שלך כך שהלחץ ירד מאזור הפגוע, והריפוי יוכל להתחיל ולהתקדם במהירות האפשרית.
3. שיפור תנועתיות וגמישות
הפיזיותרפיסט שלך יבחר תרגילים ספציפיים שיעזרו להחזיר תנועה נורמלית ברקמה נוקשה או מפרקים נוקשים. במצבים יותר קשים הפיזיותרפיסט עשוי להתחיל בתנועות "פאסיביות" שהפיזיותרפיסט מבצע עבורך כדי להזיז את עמוד השדרה שלך, ולאחר מכן להתקדם לתרגילים "אקטיביים" ומתיחות שאתה עושה בעצמך. אתה יכול לבצע את התנועות האלה בבית ובמקום העבודה שלך כדי לעזור להאיץ את הריפוי וההקלה בכאב.
4. שיפור הכוח
בבדיקת כוח שריר הפיזיותרפיסט עלול למצוא שרירים חלשים או פצועים, הפיזיותרפיסט יבחר התרגילים מותאמים כדי להחזיר את הכוח לשרירים החלשים. עבור פריצות דיסק בצוואר ובגב, "חיזוק הליבה" משמש בדרך כלל כדי להחזיר את הכוח והתיאום של השרירים סביב הגב, הירכיים, הבטן והאגן.
5. תוכנית תרגול ביתית
בפיזיותרפיה תלמד/י תרגילי חיזוק, מתיחה והפחתת כאבים לביצוע בבית. תרגילים אלה יהיו ספציפיים לצרכים שלך, אם תעשה אותם כפי שנקבע על ידי הפיזיותרפיסט שלך, אתה יכול להאיץ את ההחלמה שלך.
6. חזרה לפעילות גופנית תקינה
בטיפול פיזיותרפיה נדון בפעילות גופנית ונגדיר יעדים לאימון והתאוששות נכונה על מנת להגיע למטרות שלך בצורה בטוחה מהירה ויעילה ביותר.
עבור פציעות בעמוד השדרה כמו פריצת דיסק, הפיזיותרפיסט שלך עשוי ללמד אותך דרכים נכונות לבצע משימות ולהרים חפצים כבדים - שיסייעו להגן על עמוד השדרה שלך מפציעה נוספת.
7. מניעה מפציעה חוזרת
לאחר שהכאב נעלם, יהיה חשוב להמשיך את ההרגלים החדשים שרכשת בטיפול לשמר את היציבה, התנועתיות, והכוח. על מנת לשמור על גב בריא ונטול כאבים.