top of page

היפרדות בטנית 

איך נראה אבחון של היפרדות בטנית בקליניקה?

-נבדוק האם יש היפרדות ונמדוד אותה

-נלמד ונשקף למטופל את הממצאים ואף ניתן למטופלת כלים למדוד בעצמה.

-נבדוק אם ישנה מעורבות של חולשה במקומות אחרים שאולי מונעת את ההחלמתה של הבטן

-נתרגל מגוון תרגילים עם בטן חשופה (בהסכמה כמובן) על מנת לבחור את התוכנית השיקומית

-מטופלת תקבל סרטון של התוכנית תרגילים הנבחרת ותתרגלנה למשך 4/3 שבועות

-לאחר 4 שבועות נקבע ביקורת ונאבחן מחדש לבדוק את גודל השינוי והתאמה של תוכנית יותר מאתגרת-במידה והמטופלת מעוניינת בהשגחה יותר צמודה יקבע לה אימון שבועי שיקומי שמפוקס בשיקום הבטן והאגן בנוסף לתרגול הביתי.

מהי היפרדות בטנית?

היפרדות בטנית (דיאסטזיס רקטי) מתארת מצב של התרחקות שני צידי שריר הבטן הישר (רקטוס אבדומיניס), והרחבת של רקמת החיבור הקולגנית העוברת במרכזו הנקראת לינאה אלבה, על מנת לאפשר גדילה טבעית של הבטן הריונית. לאחר לידה תוך כשלושה חודשים שריר הבטן אמורים להחלים בצורה ספונטנית. המקרים רבים שרירי הבטן צריכים ״עזרה״ ולימוד מחדש איך להיתגייס בצורה יותר נכונה על מנת לשקם את הבטן.

למעשה עבודה חזקה ולא הדרגתית של שרירי  הבטן עלולה לגרום להחמרה של ההיפרדות הבטנית ואף להוביל
להתפתחות בעיות נוספות: כאבי גב תחתון, בעיות הקשורות לרצפת האגן, גורמת גם למראה בולט ונפול של הבטן, מצב העלול להפריע מבחינה אסתטית למי שסובלים מהתופעה.

כדי למנוע הופעת בעיות אלו והחמרתן, חשוב מאוד להיות מודעים לתופעה, לשים לב לתסמינים שלה ולפנות לאבחון אצל פיזיותרפיסטית מומחית ברצפת האגן.

מי בסיכון להופעת היפרדות בטנית?

היפרדות בטנית היא מצב רפואי השכיח בעיקר בקרב נשים אחרי לידה, ונגרם כתוצאה מהלחץ המשמעותי המפעילה גדילת הרחם על שרירי הבטן. יחד עם זאת לא נדיר למצוא מצב של היפרדות בטנית גם אצל גברים ונשים הסובלים (או שסבלו בעבר) מהשמנה בטנית, או עוסקים בהרמת משאות כבדים בצורה לא נכונה. לעתים היפרדות בטנית עלולה להופיע אף ללא סיבה ניכרת לעין, כתוצאה מנטיה גנטית תורשתית לחולשה של הלינאה אלבה.להיפרדות הבטנית יש כמה דרגות חומרה, כאשר רווח נמוך מ- 1 ס"מ בין שני צידי השריר נחשב כמצב תקין, בעוד רווח העולה על 3 ס"מ נחשב כבר להיפרדות בטנית משמעותית המחייבת לעתים אף התערבות ניתוחית.

תסמיני היפרדות בטנית

במקרים של היפרדות בטנית ייתכנו אחד או יותר מהתסמינים הבאים:

• במצבים מסוימים (כמו בקימה משכיבה או בעת ביצוע תרגילים) אנחנו יכולים לראות את האזור האמצעי בבטן קופץ קדימה, כמו מעיין פירמידה, ולפעמים הבטן פשוט נראית רפויה.

• חולשה בשרירי הבטן

• שינויים ביציבת הגוף

• כאבי גב תחתון, ולעתים אף כאבי צוואר (כתוצאה מליקויי יציבה)

• חולשה של שרירי רצפת האגן – נשים שחוות היפרדות בטנית מתמודדות לעיתים קרובות גם עם פגיעה בשרירי רצפת האגן, העלולה לגרום לתסמינים כגון: בריחת שתן, דליפת שתן במאמץ, צניחת רחם,  כאבים באזור האגן ועוד.

• בשל הסיכונים הבריאותיים הכרוכים בהיפרדות בטנית, בין אם היא נגרמת בעקבות עודף משקל ובין אם היא נגרמת בשל הריון, חשוב מאוד לפנות לטיפול מתאים.

לצוות שלנו ניסיון רב סביב הריון, לידה והיפרדות בטנית ובעלות התמחות בפיזיותרפיה של רצפת האגן.  

ליעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לשרותכם

Thanks for submitting!

bottom of page