ליקוי יציבה ועקמת
עקמות ועיוותים של עמוד השדרה (עמ״ש) נפוצים מאוד , שכיחותם מוערכת 30-68% והיא עולה עם העלייה בגיל. קיום עקמת ועיוות בעמ"ש גורם לכאב ומוגבלות משמעותית בתפקוד המטופלים. רב המטופלים מדווחים על כאבי גב כתוצאה מעומס על המפרקים וכן מלחץ עצבי בתוך עמוד השדרה. הפגיעה באיכות החיים הינה משמעותית לעיתים יותר מאשר במצבים מחלות כרוניות קשות אחרות.
מהי עקמת (סקוליוזיס)?
היא עיוות של עמוד השדרה שיכול להתבטא בהבדל בגובה הכתפיים, בגובה לא אחיד של האגן, גובה לא אחיד של הכתפיים ובשינוי בסימטריה של בית החזה.
רוב מקרי העקמת נגרמים מסיבה אידיופתית (לא ידועה) לרוב תופיע עקמת בילדים בריאים ולא תהיה מלוּוה בתלונות נוספות.
מעטים מהמקרים נגרמים מסיבות כמו מומים מולדים, הפרעות נוירולוגיות, מחלות מולדות של השרירים.
בחלק מהמקרים ישנו צורך לטפל בעקמת הנובע מסיבות בריאותיות של שימור תפקודים של הלב ושל הריאות, כאבי גב ויציבה ועומס על המפרקים.
כאמור הטיפול בעקמת ועיוותי עמוד השדרה במבוגרים תלוי במידת הכאב והמוגבלות ובחומרת העיוות והסטייה ביציבה. ברב המקרים נדרש טיפול שמרני המשלב טיפול פיזיותרפי ותרגול .
חלקו השני של המקרים הסיבה לטיפול בעקמת היא אסתטית. ככל שהעקמת חמורה יותר, העיוות נראה יותר לעין. טיפול בעקמת יכול לצמצם את העיוות או להאט את התקדמותו.
מהו קיפוזיס?
קיפוזיס הינו ליקוי יציבתי בו עמוד השדרה הגבי נמצא בזווית קמר גדולה מערכי הנורמה,
הגורמת לחלק העליון של הגב להיות מעוגל יותר מהרגיל. לכל אדם יש מידה מסוימת של קיפוזה בעמוד השדרה. עם זאת, כאשר יש חריגה, הדבר יכול להפוך לבעיה בריאותית אשר תביא להפרעה בתפקוד יומיומי נשימתי ותפקודי.
קיימים סוגים שונים של קיפוזיס:
קיפוזיס יציבתי
קיפוזיס יציבתי הינו צורה נפוצה של ליקוי יציבה, אשר ניתן לראות בכל קבוצות הגיל, למעשה ללא שינוי מבני בעצמות של החוליות, ולכן נקראת גם עקמת גמישה. בין הגורמים לקיפוזיס יציבתי ניתן למנות הרגלי יציבה לקויים, חולשה שרירית, או חוסר איזון שרירי, הרגלי עבודה לקויים, ועוד.
ההיפרקיפוזה עלולה להחמיר עם השנים עקב חוסר האיזון השרירי. תיתכן נוקשות מפרקית בעמוד השדרה ואף שינויים במבנה החוליות. במקרה כזה, זווית הקמר והסימפטומים עלולים להחמיר עם השנים וייתכן כאב (בשל עבודת שרירים מאומצת לצרכי התיישרות/הזדקפות). בנוסף לכך, תיתכן גם נוקשות והגבלות בתנועה.
קיפוזיס מבני
מחלת שויירמן (Scheuermann Disease) – קיפוזיס הנובע משינוי במבנה החוליות, ברוב המקרים באזור עמוד השדרה החזי והיא יכולה להחמיר עם הגדילה.
מחלת שויירמן הינה הסיבה השכיחה ביותר לקיפוזיס אצל צעירים בגילאי 12-14, וקיים לכך גורם ונטייה גנטית. ייתכן ומצב זה יהיה מלווה בכאבים. אבחון קיפוזיס מסוג שויירמן נעשה על ידי בדיקה קלינית ואיבחון בהדמיה, לרוב באמצעות צילום רנטגן. במידה ולא ינתן הטיפול המתאים, זווית הקיפוזיס עלולה להחמיר. איבחון מוקדם וטיפול בזמן הקריטי בקיפוזיס מבני (מחלת שויירמן) יכולים למנוע ניתוח וייתכן שאף למנוע שימוש במחוך.
דרכי טיפול
במהלך טיפולי פיזיותרפיה המטופל יכיר וילמד את הליקוי היציבתי ממנו הוא סובל והשלכותיו. בהתאם לכך, ילמד המטופל לבצע את התיקון המיטבי עבורו, יתרגל את שימור את המנח המתוקן ויקבל תכנית אימונים ביתית והדרכה ארגונומית אשר יתנו לו כלים להתמודד עם הבעיה ולשפרה עד כמה שניתן. ללא אבחון מוקדם וטיפול נכון הקיפוזיס עלול להחמיר, להשפיע על צורת העצמות, על המראה והביטחון העצמי ואף לגרום לכאבים.
בין מטרות הטיפול הפיזיותרפי מניעת החמרת זווית הקמר, מניעת השינוי המבני בחוליות עמוד השדרה החזי, איזון שרירי, הורדת כאב, שיפור הנראות ושיפור הדימוי העצמי והביטחון העצמי.